ketvirtadienis, kovo 15

Lukašenkos mokslinio centro darbuotojas ragino išbraukti LDK laikotarpį iš Gudijos istorijos

Kovo 15 dieną Minske vykusiame apvalaus stalo „Religinis Gudijos (Baltarusios) nacionalinio saugumo veiksnys“ posėdyje filosofijos mokslų daktaras, Informacinio-analitinio centro (IAC) prie Prezidento administracijos direktoriaus pavaduotojas Levas Krištapovičius siūlė atsisakyti nuo idėjos, kad gudų (baltarusių) tapatybė išplaukė iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, praneša privati naujienų agentūra BelaPAN.

„Kaip nacionalinės imamos propaguoti tokios tradicijos, kurios, aš manau, neturi nieko bendro su mūsų tautos mentalitetu: kuomet į mūsų kultūrą tempiami Radvilos, Sapiegos, Oginskiai kaip būtent gudų didikų giminių atstovai“, – sakė Krištapovičius. Pasak jo, visos šios personalijos, nežiūrint į tai, kad didikų giminių atstovai gimė ir gyveno Gudijos teritorijoje, priklauso kitai kultūrai, kitam mentalitetui ir kitai nacijai.



„Atrodytų, kad bandymai išvesti gudų tapatybę iš taip vadinamos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės – tai bandymai, kurie lieka tikrosios mūsų dvasinio tvirtėjimo ir vystymosi raidos nuošalyje“, – pareiškė IAC prie Prezidento administracijos atstovas.

Jo nuomone, XVI-XVII amžių sankirtoje gudų tautai buvo „prievarta primesta“ bažnytinė unija. Tuo metu „gudų mentaliteto specifika formavosi pačios liaudies – valstiečių ir miestiečių – rėmuose, aukštojo etninio luomo nebuvo“, tvirtino Krištapovičius.

Jis pareiškė, kad šalyje reikia dar kartą „įdėmiai perskaityti gudų istoriją, perskaityti gudų nacionalinio charakterio tapsmą, pamatyti, kad tokie bruožai, kaip tolerancija, geraširdiškumas, darbštumas – tai teisingi bruožai“.

Savo ruožtu Nacionalinės mokslų akademijos Humanitarinių mokslų ir menų skyriaus akademikas-sekretorius Aleksandras Kovalenia pareiškė, kad negali sutikti su tuo, kad gudai turėtų išbraukti tuos arba kitus istorinius laikotarpius, o taip pat reikšmingus vardus. Pasak jo, reikia didžiuotis visais, kurie gyveno šalies teritorijoje ir įėjo į istoriją savo pasiekimų dėka. „Jau vienąsyk žiūrėjome į istoriją pro komunistinės ideologijos prizmę“, – sakė Kovalenia. Tuo pačiu, jo nuomone, neverta idealizuoti vienų ar kitų Gudijos istorijos laikotarpių, reikia tolerantiškai žiūrėti į praeitį.

naviny.by (su vaizdo įrašu), vertė Rokas Sinkevičius

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą