pirmadienis, balandžio 12

Plėšrus augalas atsiskleidė kaip tualetas tupajai



Filipinų salyne, pagarsėjusiame kaip keistos floros ir faunos oazė, auga pačių didžiausių vabzdžiaėdžių augalų gentis. Daugelis jos rūšių niekur daugiau planetoje neaptinkamos. Jų ąsotėliai kartais tokie stambūs, kad netgi patekusiam ten gyvūnėliui gali blogai pasibaigti. Bent jau taip buvo manoma, kol mūsų nepasiekė pritrenkiantys naujo tyrimo rezultatai.

Ąsotenių gentis (Nepenthes) sugebėjo išties nustebinti specialistus. Rodėsi, kad per daugiau nei šimtą metų šie egzotiniai plėšrūnai ištyrinėti skersai ir išilgai, o nemažai jų jau spėjo pritapti kaip kambariniai augalai. Sunku patikėti, kad visą šį laiką ąsoteniai galėjo slėpti kažką nuo žmonių, – bet mes jau turime keliančių šypsnį ir kartu verčiančių susimąstyti įrodymų.

Džonatanas Moranas (Jonathan Moran), Kanados Royal Roads universiteto profesorius, su kolegomis dalyvavo ekspedicijoje Borneo saloje. Biologai stebėjo ąsotenių ir konkrečiai Nepenthes rajah, didžiausio pasaulyje mėsėdžio augalo, gyvenimą.

Jo besivyniojančio koto ilgis kartais siekia 6 metrus, o 3,5 litrų ąsotėlis (iki 35 cm aukščio ir 18 cm pločio) su klampiu skysčiu sugeba pagauti ne tiktai vabzdžius, bet ir peles bei driežus.

Ne taip seniai kaimynystėje buvo atrasta nauja ąsotenių rūšis, beveik toks pats stambus žiurkiaėdis Nepenthes attenboroughii. Tačiau pats N.rajah, mokslininkų nuostabai, nebuvo pastebėtas reguliariai medžiojantis smulkius gyvūnėlius.

„Aš stebiu šios rūšies ąsotėlius nuo 1987 metų ir niekuomet nemačiau žiurkės spąstų viduje“, – sako Morano kolega Čarlzas Klarkas (Charles Clarke), mėsėdžių augalų ekspertas iš Australijos Monash universiteto.

Įminimas, kam keistenybei tokio dydžio taurė, pritrenkė biologus kaip perkūnija iš giedro dangaus. Moranas ir Klarkas jau ne sykį ąsotėliuose buvo radę ne tiktai negyvų vabzdžių, bet ir pavienių fekalijų. Tam faktui jie neteikė ypatingos reikšmės, kol šmėkščiojantys kaimynystėje gyvūnėliai „neatkreipė“ specialistų dėmesio į tai, kaip jų (gyvūnų) dydis gerai derinasi prie tarsi mirtinos augmenijos parametrų.

Kuomet mokslininkai išmatavo augalo geometriją, jiems, pasak Klarko, „paprasčiausiai nunešė stogą“.

Atstumas nuo taurės krašto iki aukščiau esančių liaukų, išskiriančių nektarą, tiksliai atitiko kalnų tupajos (Tupaia montana) kūną. Išradingos tupajos apskritai linkusios panaudoti savo reikmėms viską, kas pakliūna po ranka. Pasižymėjo gyvūnėliai ir šį sykį.

Slaptas kameras biologai pastatė prie N.rajah ir kitų įtarimą sukėlusių giminaičių – ąsotenių N. macrophylla ir N. lowii. Įrašas su pastaruoju mokslininkams ir atskleidė, kaip tupaja naudojasi grėsminguoju milžinu kaip biotualetu.


Situacija, kurioje niekas nepralaimi, – tiek graužikas, tiek Nepenthes lowii, kaip vieno mitybos ciklo dalyviai, sudarę nepuolimo sutartį ir tarpusavyje besidalinantys vertingais elementais (foto Chien Lee).

Kaip paaiškėjo, ąsotenis gamina saldžią medžiagą. Kad ją pasiektų, tupaja turi užsiropšti ant ąsotėlio taip, kad stovėtų ant jo kaip unitazo. Iš gyvūno fekalijų vabzdžiaėdis augalas gauna azotą ir fosforą – ir pagamina naują viliojančio nektaro porciją, užbaigdamas ciklą.



Straipsnį apie nepaprastus žiedinius augalus Moranas, Klarkas ir jų kolegos paskelbė „Biology Letters“. Mokslininkai tvirtina, kad aukštai Borneo kalnų miškuose augantys ąsoteniai „vaikystėje“ išties yra vabzdžiaėdžiai plėšrūnai, tačiau vos sulaukę brandos iš karto „išeina į pensiją“ – pereina prie reguliaraus maitinimosi išmatomis.

Nuostabu, kaip ąsoteniai evoliucijos eigoje prisitaikė prie specifinio maitinimosi būdo. Pavyzdžiui, Nepenthes rajah ąsotėlio kraštelis, skirtingai nei daugumos kitų genties atstovų, nėra slidus, o paties ąsotėlio ir koto konstrukcija sustiprinta, kad augalas galėtų išlaikyti papildomus 150 gramų tupajos svorio.

Be trijų jau išvardintų rūšių mokslininkai įtaria išmatų ėdimu dar keletą ąsotenių, tame tarpe ir neseniai atrastą „žiurkiaėdį“. Visi šie žalieji milžinai bus kruopščiai mokslininkų patikrinti, o mums belieka tiktai stebėtis sena tiesa, kaip išorė gali skirtis nuo vidaus.

Pagal membrana.ru

Apie tą patį: Andrej groups.google.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą