pirmadienis, gegužės 18

1743 metų gegužės 18 dieną prasidėjo Teriuševo sukilimas


1743 metų gegužės 18 dieną Žemutinio Naugardo ir Alatyrio vyskupas Dmitrijus Sečenovas, prievarta diegdamas stačiatikybę, įsakė sunaikinti, sudeginti senuosius erzių kapus – šventvietę, buvusią Žemutinio Naugardo gubernijos Teriuševo valsčiaus Sarlejaus kaime. Šis poelgis taip papiktino vietos gyventojus, kad jie užpuolė misionierius ir vyskupui teko slėptis cerkvėje. Tačiau tai nesustabdė Dmitrijaus, kuris įsakė išsiųsti baudžiamąjį būrį ir nedelsiant numalšinti neramumus ir pabaigti suniokoti šventvietę. Tokie neprotingi vyskupo ir vietinių valdininkų, pradėjusių dar smarkiau engti vietos gyventojus, drausti melstis ir t.t., veiksmai privedė prie vieno iš reikšmingesnių ir masiškesnių erzių sukilimų – Teriuševo sukilimo.

Prasidėjo prievartiniai rekrūtų ėmimai į armiją, tęsėsi valdžios savivalė, vietos valstiečiai dešimtimis buvo suiminėjami, visaip  mušami, prievarta krikštijami. Tai privedė prie to, kad valstiečiai pradėjo slapstytis miškuose ir formuoti tikrus pasipriešinimo būrius.

Valstiečiai Pumrasas Semionovas, Šatresas Plakidinas, Kotrianas Andriušinas, Družina Dianajevas ir Nesmejanas Vasiljevas tapo judėjimo už valsčiaus nepriklausomybę nuo caro valdžios vadais ir išvystė pasipriešinimo sąjūdį. Judėjimo vadas iš Bolšoje Seskino kaimo Nesmejanas Vasiljevas paskelbė, kad valsčiaus gyventojai nepriklausomi nuo caro įsakų ir prievolių. Prie Borcovo kaimo sukilėliai sumušė gubernijos karinį būrį. Sudėtinga padėtis, gubernijos kariniams daliniams ir įvairioms „jėgos struktūroms“ nesugebant susidoroti su sukilėliais, privertė valdžią maištininkų malšinimui pasiųsti reguliarios armijos grenadierių ir dragūnų dalinius, vadovaujamus generolo majoro Strešniovo ir premjer-majoro Jungerio. 1743 metų lapkritį prie Lapšichos kaimo įvyko sunkus armijos dalinių mūšis su erzių valstiečiais, kuriame sukilėliai patyrė pralaimėjimą ir neteko apie šimto žmonių. Nesmejanas Vasiljevas, Kleicho kaimo burmistras Pumras Semionovas, Šatresas Plakidinas buvo paimti į nelaisvę.

Toliau sekė baudžiamosios priemonės, suėmimai, tremtys, bausmės. Reikėjo įbauginti vietos gyventojus visa imperijos valdžios galia. Reikėjo palaužti laisvą dvasią ir grąžinti valstiečiams baudžiauninkišką dūšią. Apie tris šimtus valstiečių buvo griežtai nubausti. Šių persekiojimų viršūne tapo parodomasis pasipriešinimo vado Nesmejano Vasiljevo sudeginimas ant laužo ir Pumraso Semionovo ištrėmimas amžinai katorgai į Sibirą. Tačiau paskutinius pasipriešinimo židinius pavyko numalšinti tik 1745 metais.

3 komentarai:

  1. Aš didžiuojuosi ir džiaugiuosi galėdamas čia dalintis šiuo nuostabiu, nuostabiu ir nepaprastu liudijimu, dabar negaliu patikėti, kad mano buvęs vyras yra čia su manimi ir maldauja visų nedorybių, sakydamas, koks jis blogas. Jaučiausi tuščia, kai jis susikrovė krepšius ir paliko mane, jis net mane palietė. Ir visas šis stebuklas įvyko iškart po to, kai nuėjau pas daktarą Egwali pagalbos. Šiandien aš esu laimingiausia moteris pasaulyje, atrodo, kad ji vėl turės ją šalia. Tai stebuklas man ir mano šeimai, linksma ir amžina pramoga. Dabar aš tokia laiminga ir nežinau, kaip padėkoti ir padėkoti daktarui Egwali. Aš labai rekomenduoju, jei reikia skubios pagalbos, nes tai garantuota.
    Siųskite el. Paštu el. Paštu šiandien /dregwalispellhome@gmail.com arba
    „WhatsApp“: +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, dabar pažįstu rašybos gydytoją, galite užmegzti apčiuopiamą privatų pokalbį ir atkurti savo meilės gyvenimą. Tas žmogus yra visada patikimas daktaras Egwali, burtininkas, kuris savo burtais pakeitė mano gyvenimą ir daugelį kitų šiandien žinomų gyvenimų. Jūs tiesiog tai vadinate meilės burtu, karjeros siekimu, sveikatos problemomis, kad ir kaip bebūtų, kokioje traumoje atsidursite, laikas nedvejodamas pasirūpinti jumis. Mano atvejis buvo gana negražus prieš jį sutinkant, o visa kita buvo istorija. Su juo galite susisiekti bet kuria iš šių priemonių „WhatsApp“ / „Viber“ +2348122948392
    Paštas: dregwalispellbinder@gmail.com
    Surenkite privatų susitikimą su juo ir vėl būkite laimingi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar norite taikos savo gyvenime, taip pat pavargote išgyventi nepageidaujamas traumas savo santuokiniame gyvenime. Dr Egwali yra čia tik tam, kad padėtų išspręsti tą chaosą ir sugrąžintų jūsų namams nesibaigiančią ramybę. Viskas priklauso nuo jūsų pozityvumo lygio ir nuo to, kaip esate pasiryžę įnešti pokyčių į savo gyvenimą, nes jie abu yra svarbūs atliekant šią pareigą, jis sutaupė daug, o aš esu vienas iš jų. Kalbėkitės su juo šiandien ir turite begalę priežasčių vėl šypsotis .. Whatsapp / +2348122948392
    Paštu / dregwalispellbinder@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti